Karotis Arter Hastalığı (şah damarı)

Özelikle kalp ve bacak damarlarında darlık olanlarda şahdamarında darlıklar meydana gelebilir ve bu durum beyine kan akışını engelleyebilir. Çoğu zaman, bu daralmış bölgeden kopan pıhtılar beyine giderek kalıcı veya geçici felçlere neden olabilir.

Şahdamar tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Şah damarında oluşan bu daralmalar ani görme kaybı, konuşma bozukluğu, kol ya da bacaklarda hareket kaybına neden olabilir. Tanı için ultrason, MR ile yapılan anjiyografi ve bilgisayarlı tomografik anjiyografi yapılabilir. Kesin sonuç için kateterle yapılan anjiyografi işlemi .

Nasıl tedavi edilir?

Darlığın derecesi ve hastanın şikayetinin var olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Kan sulandırıcı ilaç tedavisi, açık ameliyat veya stent uygulaması günümüzde uygulanan tedavi şekilleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Stent kime, ne zaman gerekli?

Stent yerleştirildiği damarı açık tutmaya yarar. Şahdamarının stentlenmesi beyine kan akımını normale getirir ve plak olan bölgeden pıhtı atmasını Daha çönleyerek inme riskini azaltır. Kasık damarından nadirende kol damarından girilir, damarın içine ilerletilen stent açılarak damar tıkanıklığı giderilmiş olur. Zamanla stent damar dokusu tarafından kaplanır, damara benzer bir hal alır.