Mitral Kapak Daralması Ne Demektir?

Mitral kapak sol karıncığı (sol ventrikül) ile sol kulakçığı (sol atriyum bulunur, 2 yaprakçıktan oluşur . Akciğerlerde oksijen ile dolan kan önce sol kulakcığa gelir ve buradan mitral kapaktan geçerek sol karıncığa boşalır. Ardından sol karıncık kasılarak içindeki kanı vücuda dağıtmak üzere aort damarına atar. Bu esnada mitral kapak kanın tekrar sol kulakcığa gitmesini önlemek için kapanır ve aort kapağı açılır . Mitral kapakta meydana gelen ciddi daralmalar kanın sol kulakçıktan, sol karıncığa geçişini engeller. Sonuçta akciğerlerden gelen kan uzaklaştırılamadığından hastada şikayetler meydana gelir.

Mitral Kapak Darlığı Kimlerde Görülür?

Mitral kapak darlığı, genellikle çocukluk döneminde geçirilen boğaz enfeksiyonları sonrası ortaya çıkan ‘akut romatizmal ateş’ hastalığı sonucu görülür. Kalp kapağı kalınlaşır, yaprakçıkları yerinde tutan lifler kalınlaşır sonuçta her iki yaprakçık kireçlenerek birbirine yapışıp darlık meydana gelir. Mitral darlığı bulunan hastalarda çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, öksürük, kanlı balgam gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

Tanı

MD’ında kalp sesleri tipik özellikler gösterir. Dolayısı ile kalp seslerini dinleyerek bir çok durumda tanı konabilir. Fakat bazen kalp sesleri ipucu vermez. Böyle durumlarda ve tanıyı kesinleştirmek için ekokardiyografi (eko) çok değerlidir. Eko ile kapağın hareketleri, alanı, pıhtı olup olmadığı, kalp boşluklarının büyüklükleri ayrıntılı olarak incelebilir. Tanıya yardımcı olarak ve ritim bozukluğu açısından EKG, akciğer alanları açısından da akciğer grafisi, istenecek tetkikler arasındadır.

Mitral Kapak Darlığı Nasıl Anlaşılır, Tedavisi Nedir?

Mitral darlığında kalp sesleri tipik özellikler gösterir. Dolayısı ile kalp seslerini dinleyerek bir çok durumda tanı konabilir. Fakat bazen kalp sesleri ipucu vermez. Böyle durumlarda ve tanıyı kesinleştirmek için ekokardiyografi (eko) çok değerlidir. Ekokardiyografi tanısı kesindir, başka bir tetkik ile doğrulanması gerekmez. Tanı konulduktan sonra kapağın durumuna göre tedavi biçimi değişebilir. Hafif darlıklarda ilaç tedavisi altında takip uygulanmaktadır. Orta dereceli darlıklarda akciğerlerde sıvı birikmesini engellemek amacıyla idrar söktürücü ilaçlar tedaviye sıklıkla eklenebilir.

 

İleri derecede darlığı olanlar da ise tedavi, kapağın yapısı ayrıntılı olarak gözden geçirildikten sonra ya mitral balon uygulaması ya da açık kalp ameliyatı ile kapağın değiştirilmesidir. Bu karar çoğu zaman ekokardiyografi ile kolayca verilir. Diğer taraftan açık kalp cerrahisi ile yüksek riski olan hastalarda deneyimli ekipler ile mitral balon yapılabilir.

Hasta öncelikle bu yönteme uygunluğu yönünden değerlendirilir. Kapağın fiziksel özellikleri uygunsa ve sol atriumda pıhtı yoksa yapılabilir. Bu yöntemde ameliyata gerek olmaksızın kasık damarından girilip özel bir balon kullanılarak kapak genişletilir. Bunun için hastanın bir kaç gün hastanede yatması yeterli olur.

Kapak balona uygun değilse ameliyat gerekir. Bu yöntemde kapak çok deforme değilse yapışıklıkları açılarak genişletilmeye çalışılır (valvuloplasti). Ancak yapısı çok bozulmuşsa değiştirilerek yerine suni kapak (protez) konulur.